lauantai 1. helmikuuta 2014

Ihmeneloset ovat syntyneet!!!

Torstaina 30.1.2014 klo 21.00 Tuiken synnytys käynnistyi ja se johti neljään pontevaan ja elävänä syntyneeseen pentuun. Kolme tyttöä ja yksi poika, väreiltään 3 x tricolor ja 1 x musta-valkoinen. 

SYNNYTYKSEN VAIHEET:


Aamulla 30.1. Tuiken lämpö oli jo alle 37 (36,4) ja se laski päivän mittaan vielä enemmän. Päivän mittaan Tuike alkoi olla hiukan levoton ja kävi kakkimassa neljä kertaa. Vähän katseli piilopaikkoja ja halusi nopeasti ulkoa sisälle. Puoli kahdeksalta lämpö oli peräti 35,9 ja kahdeksan aikoihin Tuike alkoi petailemaan Ellin kevythäkissä. Noin yhdeksän aikaan illalla alkoivat vielä selkeämmät synnytykseen liittyvät oireet: Levottomuus, piiloutuminen, pentulaatikon petaaminen, peittojen repiminen ja läähättely klo 21.30. Kirkaat sikiövedet tulivat klo 21.40. Kymmenen aikaan huomasimme ensimmäiset supistukset ja vartti sen jälkeen supistuksiin tuli mukaan vähän työntöä. Supistukset ja ponnistukset jatkuivat harvakeltaan noin tunnin verran ja noin klo 23.00 Tuike alkoi selvästi ponnistelemaan kovemmin, istualtaan ja myös seisaaltaan, selkä ja häntä kaareutuen. Ensimmäinen pentu syntyi noin puolen tunnin kovien ponnistuksien päätteeksi kello 23:28, se oli tricolor tyttö, ja painoi 314g (valkoinen pilkku/tähti otsassa ja valkoinen läntti niskassa)


Pentu syntyi pussissa ja Tuike oli sen verran hämmentynyt pennusta, että autoimme pennun pään kalvoista ja sen jälkeen Tuike hoiteli loput. Pennulla oli heti idea imemisestä ja se pääsikin pian nisälle imemään.

Hetken päästä supistukset jatkuivat ja keräsimme ensimmäisen pennun lämpölaatikkoon ja aloimme odotella seuraava pennun syntymistä. Toinen pentu syntyi kello 23:56, eli noin puoli tuntia ensimmäisen jälkeen. Töyntövaihe oli melko lyhyt ja pentu syntyi helposti. Toinenkin pentu oli tricolor tyttö ja sille saatiin painoksi 345g, eli hiukan edellistä isompi tyttö (musta naama, kaksi viirua niskassa). Tämäkin pentu syntyi pussissa ja menettelimme samoin kuin ensimmäisen kanssa, eli autoimme pään esiin kalvoista ja annoimme Tuiken jatkaa. Jälkeisten tultua kummatkin syntyneet pennut pääsivät nisille imemään ja Tuike alkoi niitä heti hoitelemaan ja nuolemaan.

Sisarusten kesken nisäpaikasta käytiin heti polemiikkia, sillä pentu 1 oli jo imenyt yhdestä nisästä, jonka pentu 2 otti haltuun synnyttyään. Näinpä pennulle 1 ei kelvannut muut nisät, vaan ainostaan se nisä, jota oli aiemmin jo imenyt. Sinnikkäästi sisarukset yrittivät samalla nisälle, kunnes siirsimme pennun 2 toiselle nisälle ja sen jälkeen oli rauha laatikossa.

Kaksi pentua syntyneenä ja kaksi vielä tulossa.
Kahden pennun synnyttyä seurasi puolentoista tunnin tauko ennenkuin näkyviä supistuksia tuli lisää. Yhden aikaan yöllä alkoivat supistukset uudestaan työntöjen kera ja tätä jatkui reilu puoli tuntia ennenkuin pentu numero 3 syntyi klo 1:23. Kolmas pentu oli tricolor poika ja se painoi peräti 395g. Ilmankos tämän synnyttäminen olikin hiukan vaikeampaa, kun se oli sen verran suurempi. Poika syntyi ilman pussia ja tämän jälkeiset keräsimme pois, jottei Tuike syö kaikkia ja saa vatsaansa kuralle. Tuiken hoitaessa poikaa nostimme edelliset 2 pentua lämpölaatikosta nisille imemään. Myös tämä tarmokas poika punnersi itsensä hyvin pian syntymänsä jälkeen nisille. Kolme oli siis jo maailmassa, ja kätilöillä hiki pinnassa ja paikat puuduksissa. 

Kolmannen synnyttäminen näytti olevan hankalaa, ja Tuike alkoi jo selvästi väsymään kun ponnistuksista huolimatta ei pentu meinannut mahtua ulos. Suuri helpotuksen huokaus kuului kun pentu vihdoin soljui hienosti kohdusta ulos.

Viimeinen pentu syntyi noin 20 minuuttia edellisen jälkeen, ja se syntyi heti ensimmäisillä supistuksilla klo 1:50. Tuike ei edes noussut ylös vaan viimeinen putkahti huomaamatomasti hännän alle. Juuri kun olimme valmistautuneet siirtämään edellset pennut lämpölaatikkoon, oli neljäs jo maailmassa. Neljäs oli mustavalkoinen tyttö, joka painoi 254g. Tämä pieni neiti syntyi myös ilman pussia ja sitä hieman autettiin ensimmäisten hengenvetojen kanssa pyyhkimäällä sitä pyyhkeellä. Pian sekin rääkäisi ja pääsi nisälle muiden sisarusten joukkoon.

Ihmeneloset olivat vihdoinkin syntyneet, ja kaikki meni hyvin, vaikka asialla olikin pelkkiä ensikertalaisia.

Suuret kiitokset apukätilölle kotona ja etäkätilölle puhelimen päässä. Ilman teitä en olisi pärjännyt!

Ylhäältä alas: Tri-poika (pentu 3), MV-tyttö (pentu 4), Tri-tyttö (pentu 1) ja Tri-tyttö (pentu 2)


1 kommentti:

  1. Paljon onnea potrasta pentueesta ! Oli sulla hyvät apu- ja etäkätilöt :D

    VastaaPoista